Sammensetting av instrumentet
- Sørg for at leddkorkene er satt inn med et tynt lag med korkfett. Egnet korkfett fås på musikkforretning. Talg kan også brukes.
- Monter pærestykket 2 på øvre del 3, se bilde til venstre
- Sett klokkestykket 5 på nedre del 4
- Hold øvre del 3 i venstre hånd slik at brilleklaffene klemmes ned, nedre del 4 i høyre hånd slik at nedre brille ikke klemmes ned, og sett delene sammen med en lett vridende bevegelse. Pass på å ikke bruke unødvendig kraft på klaviaturet.
- Sett på munnstykke 1 uten rørblad på pærestykket 2.
- Plasser ligatur B (klemme) på munnstykket A, og smett rørbladet C (flisa) på plass til slutt (bildet til høyre).
- Plasser røret slik at tuppen på munnstykket så vidt kan skimtes bak enden av røret, og stram ligaturet forsiktig (det kreves ikke voldsom kraft).
Daglig stell av instrumentet
Putene på klarinetten er sårbare, så etter spilling skal alltid klarinetten tas fra hverandre og tørkes. Bruk ei god tørkefille, dvs. et lite tørkle med snor og lodd. Kan lages av lommetørkle, snor og blylodd, eller kjøpes ferdigsydd på musikkforretning (bildet til høyre).
- Ta av røret, tørk av spytt og kondens, og putt det i et røretui så det holder seg plant
- Ta av munnstykket og tørk gjennom fra korkenden mot munnenden.
- Dra tørkefilla gjennom resten av instrumentet, inn gjennom klokkestykket og ut gjennom pærestykket. Vær forsiktig idet filla passerer oktavklaffen, her er det en rørstubb inni klarinetten som filla kan henge seg fast i (i så fall, ta klarinetten fra hverandre og dra filla baklengs ut).
- Ta klarinetten fra hverandre og tørk av skjøtene.
- Hvis putene virker våte, prøv å smette en snipp av et tørkepapir mellom klaffen og instrumentkroppen og suge opp fuktigheten.
- For å holde klarinetten pen i kropp og klaviatur tørkes den over med en bomullsklut for å fjerne støv og fingermerker (svette fingre gjør klaffene matte).
- Legg instrumentet trygt på plass i etuiet. Ikke putt andre ting i kassen som kan gi press på klarinetten.
- Hvis klaffer «går tregt», kan en dråpe olje («key oil» eller symaskinolje) gjøre godt. Men ikke få olje på putene.
Spesielt for dem som har tre-instrumenter
Mange av korpsets klarinetter er laget av tre (svart afrikansk grenadilla). Trematerialet kan ta skade av raske svingninger i fuktighet og temperatur. Dette må en ta hensyn til ved å
- holde klarinetten unna ovner og radiatorer
- unngå sommerheite parkerte biler
- ikke gå direkte fra solsteik til kalde rom og omvendt
- prøve å unngå direkte regn (bruk plastovertrekk el.l.)
- fjerne fukt og kondens slik som beskrevet under daglig stell
- olje klarinetten et par ganger i året, slik at den ikke trekker så mye fukt. Grenadilla er hardt, så det må brukes mer tyntflytende olje enn vanlig treolje. Spesialolje («bore oil») kan fås på musikkforretning, eller apoteket kan mikse en blanding av 50% mandelolje og 50% spikolje. Slike naturlige oljer er ufarlige for kroppen (forbehold om allergier), og en desiliter er nok for mange års forbruk. Ikke bruk mineralolje (terpentin o.l.), det tørker ut treverket, og er heller ikke bra å puste inn. Dra ei lita oljet fille med hyssing gjennom instrumentet fra klokkestykket mot pærestykket. Ikke ta på så mye olje at det renner ned på klaffene, putene tåler ikke olje. Fukt filla sparsomt, men trekk gjennom mange ganger. La oljen trekke inn over natten, fjern overflødig olje med tørkefilla, og klarinetten er klar til bruk.
- Når instrumentet trenger mer grundig vask, ta kontakt med instrumentkomiteen som besørger fagmessig demontering og rengjøring.
Ved vanskeligheter
De mest vanlige problemene oppstår på grunn av løse puter, slitte leddkorker, mekanisk skade på klaviatur o.l. Løse puter kan festes relativt lettvint vhja. smeltelim dersom de ellers ser bra ut, men ellers bistår instrumentkomiteen gjerne med å fikse alle slags problemer, enten på eget «verksted» eller ved å levere instrumentet videre til profesjonell service. Oftest kan reserveinstrumenter lånes ut imens.