Daglig stell av instrumentet
Rørbladet (flisa)
Rørbladet bør tas av etter hver spilling. Tørk forsiktig av flisa, og oppbevar den flatt. Man kan kjøpe spesielle esker og holdere til oppbevaring av rørblad, men det går også fint om en legger flisa forsiktig tilbake i plastholderen som hører til flisa.
Anbefalt utstyr: Vandoren nr 2, 2½, 3 eller 3½.
Munnstykket
Munnstykket bør tørkes etter hver spilling med en børste eller en tørr fille.
Anbefalt utstyr: Selmer C*.
Nakke/hals
Nakken bør tørkes etter hver spilling med en tørr klut eller evt en fille som kan dras gjennom nakken. Slike filler fås kjøpt ferdig, men kan også lett lages av et lommetørkle, en snor og en binders el.l. Pass på at tørkleet ikke er større enn at det lett går gjennom nakken!
Korka på nakken bør regelmessig settes inn med korkfett for at munnstykket skal være greit å få på og av. På helt nye korker og ekstra trange korker bør korka settes inn med fett både før og etter hver spilling.
Kroppen
Tørk lett over med en tørr klut, spesielt over klaffer, i åpningen for nakken og rundt klokkestykket (svette fingre gjør lakken matt). Man bør også kjøpe/lage en fille for å dra gjennom kroppen, litt større enn tilsvarende for nakken. Legg instrumentet trygt på plass i etuiet. Ikke putt ting i kassen på en måte som gir press på saxofonen.
Vedlikehold av og til
Munnstykket, både ebonitt- og stålmunnstykker, bør vaskes med jevne mellomrom. Lunkent vann uten såpe anbefales. Ebonittmunnstykker blir misfarget av Zalo o.l., men tåler å tørkes av med sprit hvis nødvendig.
Saxofonens ulike deler bør rengjøres jevnlig for støv og skitt for at instrumentet skal fungere og holde seg best mulig.
Se over skruer og bolter på klaffene. Hvis noen av dem ser ut til å ha planer om å stikke av, så skru dem til igjen med et lite skrujern. Hvis klaffer «går tregt», kan en dråpe olje («key oil» eller symaskinolje) gjøre godt. Men ikke få olje på putene.
Hvis instrumentet trenger mer grundig vask, ta kontakt med instrumentkomiteen som besørger fagmessig demontering og rengjøring.
Ved vanskeligheter
De mest vanlige problemene oppstår på grunn av løse puter, fjærer som er ute av inngrep med klaffen sin, klaffer som er ute av innbyrdes justering o.l. Det er dessverre også lett å få mekanisk skade på klaviaturet. Løse puter kan festes relativt lettvint vhja. smeltelim dersom de ellers ser bra ut, men ellers bistår instrumentkomiteen gjerne med å fikse alle slags problemer, enten på eget «verksted» eller ved å levere instrumentet videre til profesjonell service. I heldige fall kan reserveinstrumenter lånes ut imens.