Tuba
Det viktigste i vedlikehold av tuba
- gjøre rent munnstykket ofte (munnstykkebørste)
- regelmessig å sjekke at bøyler er smurt slik at disse ikke setter seg fast.
- alltid å passe på at ventilene er smurt.
Ventilene må smøres ofte. Dette bør musikanten så snart som råd få en rutine på.
Vask
Hos korpsbutikken i byen får man kjøpt et vedlikeholdssett for de ulike instrumentene. Dette inneholder en munnstykkebørste, en kort og litt tykkere børste til ventilhusene og en bøyelig børste for resten av tubaen, samt smøremidler.
Tubaen vaskes ved at man fyller i et kar med lunkent vann (ikke for varmt) og litt zalo, sunlight eller annet mildt oppvaskmiddel.
Ventilene tas ut ved at lokkene skrus av, også bunnlokkene. NB! Ikke bruk verktøy! Vanligvis er ventilene merket med 1, 2, 3, 4, men dette er dessverre ikke alltid tilfelle. Legg derfor ventilene i riktig rekkefølge slik at de blir satt i riktig igjen etter vask. Hvis ikke dette gjøres vil åpningene i ventilene ikke korrespondere med rørene ut fra ventilhusene. Fjærene i ventilhusene er også lette å miste, så pass på. Det er viktig å behandle ventilene med forsiktighet.
Deretter tas bøylene ut. Disse kan også noen ganger se like ut, så merk dere hvor de skal være.
Når alt dette er gjort, bruker man den tykke børsten inne i ventilhusene, den bøyelige til bøyler og rør og vasker ventilene med en myk klut. Det kan være lurt å ta av filten på ventilene før vask slik at filten ikke blir våt.
Til slutt skyller man av såpevannet, tørker av delene og smører før man setter instrumentet sammen.